Αρχική Οικονομια Δάνεια & Καταθέσεις

Δάνεια & Καταθέσεις

Δώρα για καταθέσεις

E-mail

Με «δωροεπιταγές» και bonus πόντους συνοδεύονται οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις, και εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, βενζινάδικα, ενώ προσφέρουν δωρεάν ακόμα και αεροπορικά εισιτήρια. Σήμερα, που τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας έχουν υποχωρήσει κάτω από το 3% οι τράπεζες προχωρούν σε άλλους είδους παροχές, για να προσελκύσουν καταθέτες. Την αρχή έκανε η Alpha Bank, που λάνσαρε την νέα προθεσμιακή κατάθεση με την ονομασία «Alpha Προθεσμιακή με Bonus», η οποία συνδέεται με το πρόγραμμα επιβράβευσης των πιστωτικών καρτών Bonus, ενώ αναμένονται ανάλογες προσφορές και από άλλες τράπεζες. Πρόκειται για κατάθεση ετήσιας διάρκειας, που εκτός από τόκους προσφέρει κάθε τρίμηνο στον πελάτη bonus πόντους, οι οποίοι εξαργυρώνονται μέσω των πιστωτικών καρτών της Alpha Bank. Ειδικότερα για ποσά κατάθεσης 10.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 1,85% και κάθε τρίμηνο πιστώνονται στον λογαριασμό του καταθέτη 5.000 πόντοι (σύνολο στο έτος 20.000 πόντοι). Για κατάθεση 30.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 2,20% και συνολικά 60.000 πόντοι (15.000 ανά τρίμηνο). Κατάθεση 50.000 ευρώ έχει επιτόκιο 2,5% και 100.000 πόντους (δηλαδή 25.000 ανά τρίμηνο). Οι πόντοι καταχωρούνται στην συνδεδεμένη με την προθεσμιακή κατάθεση πιστωτική κάρτα Bonus του καταθέτη και εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, προσφέροντας στον κάτοχο για παράδειγμα, είδη καθημερινής χρήσεως, καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια, προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά είδη, είδη ένδυσης και σπιτιού, πολλές προσφορές, εκπτώσεις και δώρα στα 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα του προγράμματος. Σημειώνουμε ότι τα επιτόκια προθεσμίας που προσφέρουν οι τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής:

Η Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας 2Χ3 έχει επιτόκιο 2,3% και συγκεκριμένα προσφέρει 2,4% το πρώτο τρίμηνο και 2,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Τράπεζα Πειραιώς στον τρίμηνο προθεσμιακό λογαριασμό winbankdirect για ποσό κατάθεσης από 3.000- 20.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2,55%.

Η Eurobank στην τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά 10.000 έως 30.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2,20%.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρει επιτόκιο 2,3% για ποσά κατάθεσης 5.000- 20.000 ευρώ, στο 2,8% διαμορφώνεται το επιτόκιο για κατάθεση ως 60.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά στο 2,95%.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ στην τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση έχει επιτόκιο 2,95% και στην εξάμηνη 3,05%.

Η Attica Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας Attica Plus για ποσά από 40.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2,8%, ενώ στον λογαριασμό προθεσμίας Early profit 6μηνης διάρκειας προσφέρει επιτόκιο 2,9% (ελάχιστο ποσό κατάθεσης 50.000 ευρώ).

 

Στο "κόκκινο" 1 στα 3 δάνεια

E-mail

Κοντά στο 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν το Δεκέμβριο του 2012 ήταν στο 24,5% και στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 στο 16%. Στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος θα καταδεικνύουν ότι η ύφεση εξακολούθησε να οδηγεί ανοδικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων. Ωστόσο, ο περιορισμός της ύφεσης , επέδρασε οριακά και στον περιορισμό του ρυθμούς αύξησης των «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 32% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 και εκτιμάται πως θα κλείσουν ε αυτά τα επίπεδα στο τέλος του έτους. Από τα τέλη του 2011 έως και σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται κατά 8% σε μέσα επίπεδα και σήμερα διαμορφώνονται συνολικά σε 70 δισ. ευρώ περίπου. Το γεγονός ότι πολλά υφιστάμενα δάνεια δεν εξυπηρετούνται περιορίζει τις δυνατότητες των τραπεζών να χορηγήσουν νέα χρηματοδότηση, καθώς τις αποστερεί από χρηματοδοτικούς πόρους τους οποίους κανονικά θα ανακύκλωναν χορηγώντας νέα δάνεια προς τις σχετικά υγιέστερες επιχειρήσεις και μεταξύ αυτών τις μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους.

 

Ολα σε ένα

E-mail

Σε μία πρωτοβουλία που θυμίζει τα προγράμματα "όλα σε ένα", οι πιστωτικοί όμιλοι θα αντιμετωπίζουν από κοινού τους δανειολήπτες. Οι τράπεζες θα εκτιμούν τις δυνατότητες του υπόχρεου εξετάζοντας τη συνολική τραπεζική εικόνα του, με αποτέλεσμα να προτείνουν λύσεις που θα είναι κοινές για όλες τις υποχρεώσεις του, ανά κατηγορία δανείων, και σε όλες τις τράπεζες. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα δοθεί κίνητρο για “αναβίωση” ορισμένων χορηγήσεων που σήμερα θεωρούνται “νεκρές”. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την “καυτή” πατάτα για το σύνολο του κλάδου, αφού οι προεκτάσεις του είναι τόσο κοινωνικές, για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών και κυρίως των κατόχων στεγαστικών, όσο και λογιστικές, με “φόντο” την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κοινοποιηθεί στις τραπεζικές διοικήσεις το πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πλάνο αντιμετώπισης των προβληματικών χορηγήσεων, περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την κοινή αντιμετώπιση, από πλευράς τραπεζών, των δανειοληπτών που έχουν εκκρεμότητες με πολλές τράπεζες και το δεύτερο σχετίζεται με την καλύτερη “οργάνωση” των εν λόγω δανείων στα βιβλία των τραπεζών, βάσει της οποίας προβλέπεται η δημιουργία μίας “bad bank” σε κάθε τράπεζα. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι το ενδεχόμενο “bad banks” σε κάθε τράπεζα δεν οδηγεί σε λογιστικό όφελος για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετεί μία πιο “οργανωμένη” διαχείριση ή/και την πώληση χαρτοφυλακίων σε distressed funds. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ελέγχων της BlackRock και της Ernst & Young, για την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών δανείων (Troubled Asset Review) φέρνει άμεσες εξελίξεις. Στο νέο αυτό πλαίσιο δεν αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ οι εναλλακτικές που προτείνουν οι τράπεζες στους πιστούχους που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Αυτό που θεωρείται βέβαιο πως θα αλλάξει, είναι η στάση των τραπεζών απέναντι σε όσους διατηρούν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Και αυτοί είναι πολλοί...

 

Τρέχουν και δεν φτάνουν με τα "κόκκινα δάνεια"

E-mail

Οι εγχώριες τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκρατήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητά τους. Κορυφαίος τραπεζίτης τον οποίο επικαλείται το Reuters, παραδέχεται ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειές που κάνουν, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. «Η δανειακή επιβάρυνση πρέπει να αναθεωρηθεί... δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα", είπε ο ανώτατος τραπεζίτης, αναφερόμενος στις ζημίες που πήραν οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω του PSI στις αρχές του 2012. Οι ελληνικές τράπεζες, με δεκάδες δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, έλαβαν ενίσχυση 28 δισ. ευρώ το καλοκαίρι εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ αυτή τη στιγμή κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς , την Alpha Bank και την Eurobank. Ωστόσο, η επάρκεια της κεφαλαιακής αυτής ενίσχυσης αξιολογείται αυτή τη στιγμή στα πλαίσια του νέου γύρου των τεστ αντοχής για να διαπιστωθεί αν οι οι τέσσερις τράπεζες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε νέα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ. Δεύτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης είπε ότι αναμένει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανήλθαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου, να ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη επιβραδύνεται.

«Αναμένω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και να υποχωρήσουν σταδιακά μετά από αυτό», είπε. Ήδη πριν από την όποια αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση με τα επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αφορά δάνεια μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι βιώσιμες αλλά επιβαρύνονται από τα χρέη τους, καθώς δεν πρόκειται να φθάσουν ποτέ στην κατάσταση που ήταν όταν έλαβαν τα δάνεια. «Η δανειακή επιβάρυνση για κάποιους κλάδους δεν είναι η κατάλληλη δεδομένης της κατάστασης», είπε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες. Αν και είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για διαγραφή χρεών στα νοικοκυριά, τελικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Πακέτο ρυθμίσεων για τα δάνεια

E-mail

Νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια -και πιστωτικές κάρτες- που θα περιλαμβάνουν ακόμα και «κούρεμα» σχεδιάζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το κούρεμα θα αφορά τους τόκους που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή, στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες -που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου- θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι όλες οι τράπεζες κατά περίπτωση προχωρούν σε «κούρεμα» και σε επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής. Επίσης συχνό είναι και το «κούρεμα» στα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει το πολύ σε 2-3 δόσεις το ποσό. Σημειώνουμε ότι η BlackRock ολοκλήρωσε τον έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει παραδώσει στην ΤτΕ την έκθεση αξιολόγησης, όπως και τις προτάσεις της για τις καλύτερες πρακτικές (που εφαρμόζονται διεθνώς) για τη ρύθμιση των καθυστερούμενων δανείων. Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολλά από τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και μερικό «κούρεμα» της οφειλής. Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα επιλέξουν εκείνα τα μοντέλα ρυθμίσεων που ταιριάζουν καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα. Στις προτάσεις τους οι ελεγκτές της Blackrock θα κάνουν λόγο για «βιώσιμες ρυθμίσεις»

. Ο στόχος τους διπλός: τα «κόκκινα» δάνεια να επανέλθουν σε καθεστώς ενήμερων και κυρίως να διασφαλιστεί ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τα αποπληρώνουν κανονικά. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών. Αν δηλαδή θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση από τις αρχές του 2014 ή θα συνεχιστεί το «πάγωμα» για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η BlackRock επιδιώκει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αποτελεσματικά μοντέλα ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των επισφαλειών.

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Έξυπνες Business

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα

Facebook Page: 173333942708909 Twitter: investnewsgr

Εγγραφή στο Newsletter

Ψηφοφορία

Είναι η κατάλληλη ώρα για να επενδύσετε σε μετοχές;
 

Οικονομία


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Οικιακά Oικονομικά


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Διεθνείς Αγορές

Any data to show

Μικρές Επιχειρήσεις


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Έξυπνες Συμφωνίες


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109